Föreningspost 20.4.2018

20.04.2018 kl. 13:19
Läs senaste föreningsposten från SÖU.
Hej! Så kom då äntligen den efterlängtade våren, och nu dröjer det inte länge innan sommaren och många föreningars mest aktiva period är här. Kom ihåg att meddela om era evenemang till ÖP så att vi kan hjälpa till med marknadsföringen av dem. Läs mer om detta och mycket annat aktuellt i den senaste upplagan av föreningsposten. 
 
Kom med i 240 km loppis!
Inkommande söndag (22 april) är den absolut sista dagen att anmäla er förening som deltagare i 240 km loppis. Genom att delta i evenemanget får föreningen stor synlighet, och SÖU bidrar med marknadsföringsmaterial åt de deltagande föreningarna. Evenemanget kommer att marknadsföras både i Österbotten och i Västerbotten, och tanken är även att ordna bussar till loppisarna. Kom med i Österbottens längsta loppis och sätt er förening på kartan! Mera info och anmälningsblankett på www.loppis.sou.fi
 
Arkivföreläsning i första och åttonde ringen
Är det kaos i föreningsarkivet? Kom med på en föreläsning om grunderna i arkivering där vi ger tips och råd hur man städar i arkivet. Följande tillfällen hålls vid Karleby UF onsdagen den 2 maj kl. 18 och vid Dagsmark UF måndagen den 7 maj kl. 18. Ingen förhandsanmälan, kaffeservering. 
 
Jämställdhetsgruppen i projektet Bygdegården söker intresserade!
Kom med i gruppen som funderar på jämställdhet inom föreningslivet. Vi kommer att skapa ett dokument som ska fungera som riktlinje för hur man kan tänka kring jämställdhet i föreningar. Experter kommer att vara på plats för att bidra med inspiration och hjälp. Om du är intresserad av att komma med i gruppen, kontakta projektledare Nora Väglund på tel.0401805036 eller skicka ett mail till nora@sou.fi.
 
Sommarbilaga i ÖP
Också i år kommer en bilaga ut i samband med sommarnumret av ÖP. I bilagan kommer föreningarnas alla sommarevenemang finnas listade. Så skriv ett mail där det framgår: förening, datum, klockslag och vad för typ av evenemang som ordnas till sofia@sou.fi eller ring Sofia på nummer 0401293731. Deadline tisdag 15.5.
 
Kurs för serveringspass
Inför sommarsäsongen erbjuder SÖU en kurs för serveringspass lördagen den 12 maj kl. 10 i Smedsby Uf, Korsholm. Kursen ordnas i form av tre timmar föreläsning efterföljt av en timme för tentamen. Mer information och anmälningsformulär finns HÄR. Kursen är ett samarbete mellan SÖU, SFV Bildning och YA. Det finns endast ett fåtal platser kvar så skynda att anmäla dig.
 
Vad händer på 1:a maj?
Ordnar din förening något roligt program under helgen kring vappen och 1:a maj? Sänd in en kort text om evenemanget till cecilia@sou.fi senast 22 april. En lista över alla evenemang publiceras i slutet på nästa vecka på öp.fi.
 
Ansök om Kulturfondens renoveringsbidrag
Äger din förening ett hus som är i aktiv användning, men i behov av renovering? Under aprilmånad (samt i september) kan föreningar ansöka om bidrag från Svenska Kulturfonden för att renovera föreningshus. Bidraget gäller för anlitandet av fackmän. Mer information finns HÄR
 
Delta i föreningsfestivalen
Föreningsfestivalen ordnas varje år i oktober runt om i Svenskfinland och är en fin chans för föreningarna att visa upp sin verksamhet för allmänheten. Vill din förening delta i Föreningsfestivalen? Under april kan föreningar ansöka om aktiveringsbidrag för att ordna något nytt och roligt evenemang under Föreningsfestivalen. Läs mer HÄR
 
Vill du leda en kodklubb?
FSU:s projekt Kodklubben söker nu intresserade ledare för programmeringsklubbar för barn i åldern 7-12 år i Österbotten. Kodklubben är en alternativ klubbverksamhet där barn genom spel och lekfulla metoder lär sig grunderna i programmering. Både föreningar, organisationer, skolor och privatpersoner kan arrangera klubbarna. Den lokala klubbverksamheten skall kunna fungera självständigt och vid behov få stöd av FSU. Föreningar kan även ansöka om ekonomiskt bidrag för att starta en kodklubb. Mer information om Kodklubben och anmälan om intresse finns HÄR.
 
Bedrägeriförsök mot föreningshus

Bedrägeriförsök har riktats mot föreningshus i Finland. Bedragarna har uppgett sig företräda seurantalot.fi och har även sänt ut osakliga fakturor. Läs mer HÄR. I senaste numret av ÖP kan ni även läsa om några tips om hur föreningarna kan minska risken för att råka ut för bedrägerier. 

FSU:s läger för barn och unga
Den 11-14 juni ordnar FSU två teater- och ett kodningsläger för barn och unga i Pargas. Teaterkalaset riktar sig till barn i åldern 7-12 som tycker om teater, att prova på nya saker, uppträda och träffa nya vänner. I samband med Teaterkalaset ordnas även ett läger för teaterintresserade ungdomar i åk 7-9 samt Kodläger 2018 som riktar sig till barn i åldern 7-12 som är intresserade av programmering. Anmälningstiden pågår nu och mer info finns HÄR
 

Kom ihåg att ni gärna får höra av er till oss med era frågor och funderingar! Våra kontaktuppgifter finns HÄR

Hälsningar,
SÖU:s personal
 
 
*** Vill du beställa föreningsposten till din egen inbox? Fyll i dina uppgifter HÄR. ***
SÖU

Grundkurs för ordningsvakter

Vill du utbilda dig till ordningsvakt och ha möjlighet att jobba för både föreningar, barer och evenemangsarrangörer? Kom med på vår grundkurs för ordningsvakter vid Övermark UF i Närpes med start i slutet av maj.

Kallelse till vårmöte

SÖU:s medlemsföreningar kallas till förbundets vårmöte tisdagen den 23 april klockan 18.30.

Föreningsposten 2.4.2024

Läs senaste nytt här!

Den stora talkodagen

Lördagen den 4 maj ordnar SÖU evenemanget Den stora talkodagen. Nu är det dags att anmäla er förening!

Föreningsposten 6.3.2024

Läs senaste nytt här!