Vem vinner årets Johannespris?

 

Varje år delas Johannespris ut till föreningsaktiva som utmärkt sig lite extra. Det är SÖU:s medlemsföreningar och en jury som röstar fram vinnaren i varje kategori bland de finalister som presenteras nedan. Vinnarna avslöjas på Johannesgalan i Molpe UF den 2 november. 

Johannesprisen hyllar de tusentals eldsjälar som lägger både tid och engagemang på föreningslivet. Under sommaren har vem som helst kunnat nominera föreningsaktiva som skulle vara förtjänta av ett pris. Bland de nominerade har SÖU:s styrelse och personal gemensamt röstat fram tre finalister i varje priskategori. 

Nu är det dags för SÖU:s medlemsföreningars styrelser, tillsammans med en jury, att rösta fram vinnarna. Medlemsföreningarnas röster står för 50 procent av resultatet och juryns röster för 50 procent. 

I år består juryn av Malin Winberg (projektledare för TALKO Österbotten vid Novia), Laila Schauman (Visit Vaasa), Katta Svenfelt (projektledare för Aktiv förening i Pedersöre), Angelique Irjala (Kristinestads näringslivscentral), Carina Storhannus (Yrkesakademin i Österbotten), Lisbeth Bäck (Kustmedia) och Harriet Lindelöf-Sahl (Ungdomssekreterare i Kristinestad). 

Röstningsformuläret finns HÄR. Observera att varje förening endast kan rösta en gång. Röstningen avslutas den 20 oktober och vinnarna presenteras på Johannesgalan i Molpe den 2 november. 

 

Årets förening

Årets förening är en grupp som har vidareutvecklat sin verksamhet. Nytänkande och målmedvetenhet kännetecknar deras arbete. Årets förening är en förening som påverkar sitt närsamhälle på ett positivt sätt.
 
 
   
Forsby på Toppen

Forsby på Toppen har de senaste åren utvecklat sin verksamhet enormt och förnyat sina evenemang, framförallt genom sina satsningar på ungdomar. Det populära Pink Skithouseparty har blivit en tradition som lockar ungdomar från hela Österbotten. Dessutom ordnas pubkvällar, danser, carmeetings och traktorpulling i Forsby. Föreningen är en samarbetande förening som sprider positiva vibbar runt sig.

 

 

Kronoby Ungdoms- och nykterhetsförening

På kort tid har Kronoby UF & NF blomstrat upp från att ligga i dvala till att vara en aktiv förening med många järn i elden. Föreningen ordnar allt från lågstadiediskon till fotovisningar och rockkvällar. I två års tid har även föreningen haft hand om folkfesten Krombidan som tidigare arrangerades av kommunens områdesnämnd. På årets Krombida ordnades bland annat byabingo, traktorutställning, hobbyfordonsutställning och byakamp, samt den traditionella festen där årets Krombo utsågs.

 

 

Vörå Ungdomsförening

Vörå UF har jobbat på målmedvetet under de senaste tio åren. Revyn som kan sägas vara både stenfot och bärande vägg i föreningen har utvecklats enormt. Läktare har införskaffats, scenteknik innefattande scenbelysning samt ljudanläggning har uppdaterats vilket har varit en bidragande orsak till att publikmängden på årsbasis har ökat med 1000–1500 personer. Alla allmänna utrymmen i lokalen har renoverats och i höst görs 120 kvadratmeter på vinden om för bygdens ungdomar.

 

 

Årets Johannes

Årets Johannes kan lika gärna vara en Johanna. Pristagaren är en person som aktivt arbetar för eller med unga. Åldersmässigt kan personen vara från 5 till 105, det viktiga är att hen gör något för att förbättra de ungas situation eller skapar verksamhet för unga. Mottagaren kan även vara en grupp eller organisation.
 
 
 

Niklas Svartbäck

Niklas lever verkligen för Vörå UF och dess verksamhet. Han har i drygt tio års tid varit en drivande kraft i föreningen och han har engagerat många ungdomar i bland annat revyverksamheten. Han har lagt ner tusentals talkotimmar på den omfattande renoveringen av lokalen och till höstens projekt hör ett 120 kvadratmeter stort ungdomsrum.

 

 

Daniel Forsman

Daniel är Molpe UF:s klippa. Han brinner av hela sitt hjärta för ungdomsföreningen och grunnar ständigt på nya idéer. Med humor och glimten i ögat lyckas Daniel få olika generationer att arbeta för föreningens bästa. Daniel är den i föreningen som har stenkoll på alla lagar och paragrafer så att allt blir rätt och riktigt. Ett motto som skulle passar in på Daniel är: ”I Molpe jobbar vi hårt för byns ungdomsförening, men vi har jäkligt kul under tiden!"

 

 

Töjby Ungdomsföreningen

Töjby UF har under senaste år gått från att ha en relativt passiv och omodern verksamhet till att bli en nytänkande ungdomsförening. Föreningen satsar mycket på sådan verksamhet som inkluderar byns alla åldersgrupper, men särskild vikt har lagts på ungdomsverksamheten. Ett klubbrum för ungdomarna har färdigställts och en gratis moped/skruvarklubb för ungdomarna har startat. Föreningen har aktivt sökt bidrag för att bland annat kunna renovera ungdomslokalen i byn.

 

 

 

Årets inventarie

I varje förening finns en person som alltid är där, med en enorm kärlek och omsorg om sin förening. De arbetar oftast i det tysta, ser till att dörren alltid är öppen, att kaffet alltid är kokat och att sådant man inte ser fungerar som det ska. Årets inventarie kan även vara en person som under många år ihärdigt skött en förtroendepost eller annan uppgift i sin förening.
 
 

Ulrika Staffans

I en förening är det viktigt att ha en kassör man verkligen kan lita på och Oravais teater har den stora förmånen att få ha en av de bästa kassörer som finns. Man behöver aldrig tvivla på att arbetet blir gjort när Ulrika är med och hon tar ett enormt ansvar för ekonomin. Varje sommar gör hon ett massivt arbete i biljettluckan. Förutom att hon ofta själv är på plats, koordinerar hon också talkoarbetarna i biljettförsäljningen. Och allt hon gör, gör hon med ett glatt leende.

 

 

Linda Backgren-Holm

Linda har suttit i Molpe UF:s styrelse i 25 år, 4 av dem som ordförande. Hon har spelat och sjungit, spexat och spelat teater och revy. Men det som kanske ligger varmast om hjärtat är Molpe paviljong och danserna där. Att det är städat och pyntat vid paviljongen är till stor del Lindas förtjänst, hon ser till att det som ofta inte hinns med ändå blir gjort. Dessutom har hon sedan många år det övergripande ansvaret för att föreningens öppethusverksamhet rullar på. En inventarie i Molpe UF helt klart!

 

Camilla Nordling

Camilla har fungerat som Kärklax UF:s kassör under lång tid. Hon är föreningens klippa som man alltid kan lita på. Camilla kommer med nya idéer och sköter olika ansökningar gällande både bidrag och tillstånd. Hon är föreningens trogna kaffekokare och dyker upp på alla talkotillfällen. Hon är den man rådfrågar och som alltid har koll på olika saker. 

 

 

Årets talkokraft

Oberoende om det ska skalas potatis, målas om eller räfsas löv är hen där. Oftast först på plats och sist hem. Det finns alltid något att göra i en förening, Årets talkokraft tar sig an alla uppgifter med samma energi, en riktig arbetshäst! Årets talkokraft kan vara en person men även ett gäng eller en grupp som jobbar intensivt tillsammans.
 
 

Joakim Lasén 

Joakim ställer precis alltid upp, tar mycket ansvar och ser till att allting löper som det ska i Lillby UF. Han är en eldsjäl för sin förening med stor hjälpande hand och han går inte hem innan allt är klart.

 

Hans Söderback

Hasse är en fantastisk person som ställt upp och hjälpt flera föreningar i Malax, inte minst Malax UF. När föreningen bytte uppvärmningssystem år 2011 var det Hasse som drog och slutförde projektet. Under flera år har en nödvändig renovering av fasaden på Bygdegården varit ett stressmoment för styrelsen. Men när Hasse kontaktades ställde han genast upp som projektledare. Under 2019 har renoveringen förverkligats och resultatet och samarbetet kunde inte ha varit mer lyckat.

 

 

Mats Elvström

Mats har haft många olika uppgifter i Pedersöre UF och hans starka sida är att han alltid ser möjligheter när något ska göras. Han är mycket kunnig inom de flesta områden och hans styrka är att leda talkogäng i alla åldrar och olika uppgifter. Ofta frågar han "Når ska vi ha talko?" Själv har han ingen skillnad om han bakar pizza till styrelsen eller slipar golv. Mats tycker om att arbeta med händerna och önskar att någon annan i föreningen tar hand om pappren, men hjälper nog till där också om det behövs.

 

 

Årets underhållare

Årets underhållare är en person som brinner för kultur! Hen vurmar för teater, dans, musik eller något annat inom kultur. Personen kan, men behöver inte vara, den som står längst fram på scen. För en lyckad verksamhet krävs allt från regi och scenografi till tekniker, producenter och bokare av artister som kan sin sak och gör rätt val.
 
 

Johan Lasén

Johan är den som gör saker möjligt, han är kraften bakom Klacken Party som har utvecklats och växt år efter år och som i somras firade tioårsjubileum. Genom hans insatser har ungdomar fått chans att delta i ett evenemang som nästan är större än vad lokalen rymmer och de har fått se både internationella och lokala artister. På grund av Johans engagemang i Lillby UF bibehålls och utvecklas unga människors intresse för levande musik.

 

Sofie Lundell

Sofie delar alltid med sig av sitt ohämmade intresse för musik och sång. Hon uppträder alltid på Dagsmark UF:s evenemang när det behövs musik. Till hennes bravuruppträdande hör den mycket uppskattade PUB-kvällen som i år arrangerades för andra året.

 

 

Torsten Svahn

Totte har gett tusentals talkotimmar åt Korsholms Teater och Smedsby UF sedan 90-talet, både på och av scenen. Utan honom skulle kulisserna inte se ut som de gör, och det är inte bara en gång som han hoppat in när det behövts en skådespelare, fast han egentligen redan tackat nej. Under 2000-talet har Korsholms Teater fått en ny läktare, en toalettbyggnad och nu senast en ny uteservering med tak. Förutom att han varit med och byggt dem har han också gjort konstruktionsritningarna.