Vem vinner årets Johannespris?

 

Varje år delas Johannespris ut till föreningsaktiva som utmärkt sig lite extra. Det är SÖU:s medlemsföreningar och en jury som röstar fram vinnaren i varje kategori bland de finalister som presenteras nedan. Vinnarna avslöjas på Johannesgalan i Wassor Uf den 6 oktober. 

 

Under sommaren har vem som helst kunnat nominera föreningsaktiva som skulle vara förtjänta av ett pris. I år inkom ett rekordstort antal nomineringar, vilket visar på att den österbottniska ungdomsrörelsen kryllar av eldsjälar. Blad de nominerade har SÖU:s styrelse och personal gemensamt röstat fram tre finalister i varje priskategori.

Nu är det dags för SÖU:s medlemsföreningars styrelser, tillsammans med en jury, att rösta fram vinnarna. Medlemsföreningarnas röster står för 50 % av resultatet och juryn röster för 50 %. I år består juryn av Isa Lindgren-Backman(regissör, skådespelare och sångare), Åsa Blomstedt (LEADER-rådgivare, Aktion Österbotten), Patrik Back (Kulturchef på Vasabladet) och Max Jansson (VD på Visit Vasa). 

Röstningsformuläret finns HÄR. Observera att föreningarna endast kan rösta en gång per kategori. Vinnarna presenteras på Johannesgalan i Wassor Uf den 6 oktober.

 

Röstningen avslutas den 1 oktober klockan 12. Röstningen sker HÄR. Observera att röstningen enbart är öppen för SÖU:s medlemsföreningars styrelser och en röst per förening gäller. Närmare röstningsinstruktioner finns i slutet på texten. 

 

Årets förening

Årets förening är en grupp som har vidareutvecklat sin verksamhet. Nytänkande och målmedvetenhet kännetecknar deras arbete. Årets förening är en förening som påverkar sitt närsamhälle på ett positivt sätt.
 
Fv. Forsby bollklubb, Molpe Uf och Komossa Uf.
 
Forsby bollklubb
Forsby bollklubb jobbar aktivt för en levande landsbygd där både ungdomar och äldre är engagerade i att skapa en mötesplats där alla trivs. De senaste årens satsningar på nya evenemang har bidragit till ny publik och nya föreningsaktiva.
 
Molpe Uf
Molpe Uf håller ungdomsföreningsfanan högt år efter år. Åtskilliga timmar har styrelsen, arbetsutskottet och medlemmarna satt på underhåll och renovering. Sex välbesökta danser har ordnats och utöver det supémiddag, öppet hus-verksamhet och motion. Dessutom ordnade föreningen för första gången smuggelrodden i somras, ett helt nytt och synnerligen lyckat och profilhöjande evenemang. Drygt en tredjedel av byns 600 invånare deltar aktivt i verksamheten.
 
Komossa Uf

Denna förening har under det senaste året visat en stark vilja att upprätthålla föreningsverksamheten på landsbygden, speciellt i och med förvärvet av skolbyggnaden i byn. De få ungdomar som finns i byn och i dess omnejd är engagerade i föreningen. Kom ti byin - här finns ett träsk och en skola som numera tillhör ungdomsföreningen.

 

 

Årets Johannes

Årets Johannes kan lika gärna vara en Johanna. Pristagaren är en person som aktivt arbetar för eller med unga. Åldersmässigt kan personen vara från 5 till 105, det viktiga är att hen gör något för att förbättra de ungas situation eller skapar verksamhet för unga. Mottagaren kan även vara en grupp eller organisation.
 
Fv. Jenni Ahlbäck (Åminne Folkpark), Johan Lasén (Lillby Uf) och Niklas Svartbäck (Vörå Uf).
 
Jenni Ahlbäck
Om du någon gång har besökt Åminne Folkpark var Jenni säkert på plats. Hennes engagemang sträcker sig året om och har gjort det under större delen av hennes liv. På sommaren har hon hand om funktionärerna, kollar så att artisterna mår bra och att allt praktiskt på evenemangen löper. När hösten kommer är planeringen för nästa säsong redan i full gång, hennes energi tar aldrig slut.
 
Johan Lasén
Johan Lasén har under tio års tid fått ungdomarna i Lillby att intressera sig för föreningslivet, dansverksamhet och talkoarbeten för att vårda ett av Österbottens kulturarv, Lillby Uf:s danspaviljong Klacken. Johan är Mr. Klackenparty himself!
 
Niklas Svartbäck

Niklas Svartbäck är den verkliga eldsjälen i alla sammanhang. Som ordförande för Vörå Uf gör han föreningen till det den är. Han förtjänar utmärkelsen med bravur, det torde alla Vöråbor vara eniga om.

 

 

Årets inventarie

I varje förening finns en person som alltid är där, med en enorm kärlek och omsorg om sin förening. De arbetar oftast i det tysta, ser till att dörren alltid är öppen, att kaffet alltid är kokat och att sådant man inte ser fungerar som det ska. Årets inventarie kan även vara en person som under många år ihärdigt skött en förtroendepost eller annan uppgift i sin förening.
 
Fv. Tor Nyman (Rökiö Biblioteksförening), Annika Wahlbeck (Komossa Uf) och Anne Rauhala (Karleby Uf)
 
Tor Nyman
Tor Nyman har suttit i Rökiö Biblioteksförenings styrelse i tjugo år, varav sjutton som ordförande. I år lämnade han det uppdraget men han fortsätter utföra talkoarbete på Kvarnområdet, som under hans tid som ordförande har utvecklats till byns kulturella centrum. Föreningen drabbades av en stor motgång i samband med översvämningen 2004 då renoveringen av kvarnstugan, utan ersättning från staten, fick göras om. Tor är skicklig på att hitta inkomstkällor, till exempel allsång på kvarnen, auktioner, bokutgivning och försäljning av Vöroaalnackon.
 
Annika Wahlbeck
Annika är en ovärderlig medlem i Komossa uf:s styrelse. Varje gång något ska ordnas, handlas eller dörrar ska låsas upp så är det hon som gör det innan någon annan ens hinner tänka tanken. På varje talko är det hon som ser till att kaffepannan är varm, att saft finns och att det finns grillkorv åt talkodeltagarna. Allt detta gör hon med ett leende och utan att begära mer än ett tack, knappt det. De få gånger föreningen har arrangerat ett evenemang där Annika inte haft möjlighet att delta har styrelsen insett att ett viktigt kugghjul för att få saker att hända saknas.
 
Anne Rauhala

Anne gick med i Karleby Uf tack vare sin dotter och hon har nu i många år haft ansvaret för kostymeringen i föreningens revyer och pjäser. Förutom att arbetsmängden i december närmar sig totalt 300 timmar ser hon till att det stora dräktförrådet är i ordning och att allt har sin plats. Under årens lopp har hon gjort ett ihärdigt jobb med att organisera och rensa garderoben som i åratal varit ett enda kaos. När arbetet i källaren är slut för stunden har hon serveringsturer, hon syr nya gardiner till huset eller står i biljettluckan. Hon är med i styrelsen och hennes idéer verkar aldrig ta slut.

 

 

Årets talkokraft

Oberoende om det ska skalas potatis, målas om eller räfsas löv är hen där. Oftast först på plats och sist hem. Det finns alltid något att göra i en förening, Årets talkokraft tar sig an alla uppgifter med samma energi, en riktig arbetshäst! Årets talkokraft kan vara en person men även ett gäng eller en grupp som jobbar intensivt tillsammans.
 
Fv. Österhankmo Uf:s pensionärsgäng, Komossa by och Elisabeth Henriksson (Sundom Uf).
 
Österhankmo Uf:s pensionärsgäng
Österhankmo Uf har en trogen skara pensionärer som på egen tid och eget initiativ ställer upp och fixar ved till föreningen. Inför varje evenemang som ordnas ska det eldas, och utan ved blir det ingen verksamhet. Pensionärerna kapar ved och dricker kaffe och när föreningen öppnar dörren till vedförrådet är det fyllt! Berit och Gösta Wiklund samt Lisen och Gösta Nyström bidrar med värdefullt talkoarbete.
 
Komossa by
Att ta sig an projekt som en förening är alltid en utmaning eftersom det mesta ska göras på talko. Det kan vara en utmaning att få talkodeltagare, om man inte heter Komossa ungdomsförening vill säga. Styrelsen är mäkta imponerad och tacksam över den talkoanda och talkovilja som finns i byn. Varje gång det är talko dyker det upp folk och oftast fler än vad styrelsen vågat hoppas på. Bybor i alla åldrar deltar och talkot blir alltid roligt – oavsett som det ska räfsas, plockas skräp, bäras bord eller byggas. Ti arbeit på talko e va vi kan – Kåomåsan!
 
Elisabeth Henriksson

Elisabeth nomineras för sitt gedigna arbete med att uppmana till talkokraft inom såväl Sundom Uf som Sundoms övriga byautvecklingsarbete. När det finns behov av att snygga upp vid lokalen, samla in pengar för verksamheten eller den stundande renoveringen via talkokraft är det oftast Elisabeth som fungerar som organisatör. Om hon inte får samlat ihop talkokraften gör hon arbetet själv. Via hennes ungdomsarbete får hon med byns tonåringar i talkoandan vilket bäddar för en framtid med aktiva ungdomar i föreningen.

 

 

Årets underhållare

Årets underhållare är en person som brinner för kultur! Hen vurmar för teater, dans, musik eller något annat inom kultur. Personen kan, men behöver inte vara, den som står längst fram på scen. För en lyckad verksamhet krävs allt från regi och scenografi till tekniker, producenter och bokare av artister som kan sin sak och gör rätt val.
 
Fotograf Erik Åhman                                          Fotograf : Miranda Eklund
Fv. Johanna Karhulahti (Skäriteatern och Replot Uf), Guy Rosenholm & Matias Norrgrann (Närpes Teater och Närpes/Böle revyn) och Victor Ohlis (Vörå Uf). 
 
Johanna Karhulahti
Johanna har varit aktiv i teaterlivet i skären i många år. Ord som revy, sommarteater, barnteater och teaterläger beskriver vad hon sysslar med allra helst. Om somrarna är hon bosatt vid Brännkull och om vintrarna i diverse ungdomslokaler. Både skådespelare och publik har stor glädje av hennes arbete.
 
Guy Rosenholm & Matias Norrgrann
Guy och Matias har under många år samarbetat och utvecklats tillsammans, framförallt som skribenter. De har skrivit otaliga sketcher för revyer i Närpes/Böle och de ligger bakom manuset till filmen "Kaistinen". Publiksuccén "Lemmy badade aldrig i Närpes å" på Närpes Teater är även deras verk. Båda har dessutom haft framträdande roller på revy- och teaterscener.
 
Victor Ohlis
Victor Ohlis är en person som år efter år får publiken att vika sig dubbel av skratt på Vörå Uf:s revyer. Han har ett minspel som få andra. Victor är en av föreningens drivande krafter både på och utanför scenen.
 
 

Röstningsförfarande

Varje  förening röstar en gång inom varje kategori genom att dela ut guld, silver och brons. De tre kandidaterna inom en kategori rangordnas således sinsemellan: den ni i föreningen tycker bäst om ger ni guld, näst mest silver och den kandidat ni tycker tredje bäst om ger ni brons. Ni kan inte ge samma valör till två kandidater inom samma kategori. För att ni skall kunna skicka in röstningsformuläret måste ni rösta i varje kategori (dvs. dela ut guld, silver och brons till de nominerade). 

Omröstningen avslutas måndagen den 1 oktober klockan 12. Röstningen sker HÄR.


OBS! VARJE FÖRENING HAR EN RÖST OCH KAN RÖSTA ENDAST EN GÅNG INOM VARJE KATEGORI. 


Vid frågor angående röstningsförfarandet kontakta Cecilia på tel. 040 130 4720 eller cecilia(at)sou.fi.