Ingen Johannesgala i år

10.08.2020 kl. 10:52
På Johannesgalan firas eldsjälar i den österbottniska ungdomsföreningsrörelsen. Nu har Svenska Österbottens Ungdomsförbunds styrelse beslutat att årets gala ställs in på grund av coronapandemin.

Svenska Österbottens Ungdomsförbund (SÖU) har sedan 1998 årligen delat ut priser till personer och föreningar inom ungdomsrörelsen i Österbotten. 

–  Evenemanget samlar föreningsfolk från hela Österbotten och förutom premieringar och program är den sociala biten mycket viktig. På galan möts årligen omkring 200 personer, och på grund av pandemin känns det bäst att pausa galan i år trots att det är ett trist beslut, säger Jonas Rönnqvist, verksamhetsledare på SÖU.

Galan skulle ha hållits hos Forsby på Toppen som utsågs till årets förening på Johannesgalan 2019.

– Vår förhoppning är att kunna köra på som vanligt 2021 och galan kommer att äga rum i Forsby eftersom föreningen på inget sätt ska snuvas på galan. Forsby på Toppen anser också att det är ett bättre alternativ att flytta fram galan till nästa år i stället för att ordna en nedbantad version i höst, säger Rönnqvist.

SÖU

Aktuella kurser och föreläsningar

Under hösten ordnar SFV flera intressanta kurser och föreläsningar för föreningsaktiva. Passa på och utbilda dig och utveckla er föreningsverksamhet.

Distansmöten föreslås fortsätta

Regeringen föreslår en fortsättning på den temporära lag genom vilken bolag, andelslag och föreningar på grund av coronapandemin kan ordna möten på ett säkert sätt genom distansförbindelser och genom att deltagarna anlitar ett ombud. Undantagsarrangemangen fortsätter att gälla till utgången av juni nästa år.

Ansök om renoveringsbidrag

Går ni i renoveringstankar? I september är det ansökningstid för både Finlands hembygdsförbunds renoveringsbidrag och Svenska kulturfondens bidrag för renovering av föreningshus.

UKM ger coronastöd till föreningar

Undervisnings- och kulturministeriet stöder föreningar med föreningshus som drabbats av coronakrisen. Ansökningstiden förlängs till 5.10.

Föreningspost 19.8.2020

Läs den senaste föreningsposten från SÖU.